"Pambıq" mövzusunda " Dəyirmi masa" 

Məktəbin Kimya müəllimi Könül Həsənova  16  Dekabr tarixində  "Pambıq" mövzusunda vııı ci sinif  sagirdləri ilə  " Dəyirmi masa"  keçirdi.  İlk öncə müəllim  pambıqçılığın  tarixi haqqda  şagirdllərə məlumat  verdi.

Pambığın  vətəni  Hindistandır hələ  e.a  3 min il əvvəl burada  pambıq  əkilirdi. Azərbaycanda pambıqçiligi inkişaf etdirmək üçün bir sıra tədbirlər həyata keçirdi. 1907 1911-ci illərdə Muğan və Mil düzlərində ümumi uzunluğu 500 km-ə çatan magistral və qol kanalları çəkildi. 50 min desyatin torpaq sahəsinə su çıxarıldı. Pambıq əkini sahələri genişləndi.Azərbaycanda pambıqa  "ağ qızıl"  deyilir. Azərbaycanda pambıqcılığın xıx  əsrin əvvəlinə  qədər  olan vəziyyəti  haqqda sagirdlərə  məllumat verildi. Pambığın çiyidindən alınan yağ yemək məhsullarında işlədilir, ondan marqarin, qliserin, sabun, stearin, sürtkü yağları hazırlanır, tullantısı sellüloz, spirt, lak, linoleum, karton, kino plyonkası, izolyasiya materialları istehsalında istifadə olunduğunu  bildirdi.

 Sonra sagirdlərə müzakire  aparıldı. Sagirdlərin pambıq  haqqında topladığları məllumatlar dinlənildi.

  • h.a
  • i.a
  • fond
  • bakuedu
  • virtual_qarabaq
  • virtual_qarabaq
  • kurrikulum
  • MƏNİM MƏKTƏBİM
  • Azərbaycan müəllimi qəzeti
  • Sabahın alimləri layihəsi